Karaktereigenschappen

Een Wetter is zoals hij is: groot, lomp, vol liefde en verdraagzaamheid maar ook volhardend in wat hij als zijn taken ziet. Een zachte en aanhankelijke hond vol humor die écht wel luistert, maar niet altijd op jouw tijd. Wie er eenmaal voor valt wil nooit meer anders.

Wetterhounen zijn koppig, zegt men. Is dat zo? Jazeker, ze zijn koppig, maar wel op een specifieke manier. Wetters maken namelijk af wat ze doen. In hun eigen tempo. En daar zien ze geen kwaad in, gewoon omdat het hun aard is. Het is een nogal specifieke raseigenschap waar je als baas mee om moet leren gaan, omdat het niet weg te trainen is, en dat moet je ook niet willen. Het hoort namelijk specifiek bij dat wat dit ras zo speciaal maakt.

En wat maken ze dan af? Nou, gewoon. Alles. Als er een apport binnen moet komen zoeken ze desnoods een uur. Als er een kind met ze speelt breken zij het spel niet af. Als ze al hun speeltjes op hun kleed willen hebben, Wetterhounen kunnen volhardend zijn, willen ze daar best twintig keer voor lopen. En als ze iets ruiken, ruiken ze net zo lang tot ze weten wat ze willen weten, ook als de baas roept, en daarn√° komen ze meteen. Daar zien ze totaal geen kwaad in, ze waren even bezig en dat moest af. Zo is hun aard nou eenmaal.

Dus zijn ze koppig? Jazeker, maar niet op een negatieve manier. Volhardend is eigenlijk een betere term. En als je ermee om weet te gaan is er niets aan de hand. Na verloop van tijd kun je het zelfs wel waarderen, die onverstoorbaarheid. Want onverstoorbaar zijn ze en dat is erg aangenaam. Het maakt dat ze stabiele honden zijn die niet snel van hun stuk raken.

Bron: NVSW