Het Outcross-selectietraject

In de loop van het eerste levensjaar wordt het nest door een dierenarts onderzocht op gezondheid en een aantal keren bekeken en beoordeeld door de (door de Raad van Beheer) "Aangewezen Jury" van voor het ras bevoegde keurmeesters, die uiteindelijk rond de eerste verjaardag de definitieve selectie van de 4 honden die zullen worden ingezet voor de fokkerij van de volgende generatie. Door de corona-situatie hebben de beoordelingsmomenten later plaatsgevonden dan bedoeld.

De eerste kennismaking was het bezoek van de keurmeesters aan de puppen bij de fokker, toen ze 4 weken waren. Alle keurmeesters waren zeer te spreken over de puppen.

Begin juli 2020 is het hele nest op bezoek geweest bij de direnarts voor lichamelijk onderzoek en heup- en elleboogfoto's. Eind juli 2020 werden de 7 wetterbarbetters in Nijverdal verwelkomd bij Farmfood, de sponsor van het Outcrossproject. Daar werd door twee juryleden een eerste beoordeling gegeven. De conclusie voor het hele nest:"Veel zichtbare kenmerken van de Wetterhoun aanwezig, bij veel honden de gelijkmatige bouw van de vader. Plezierig gedrag!"

Ook de definitieve selectie vond opnieuw plaats in Nijverdal, op 27 maart 2021. Ook deze keer waren de keurmeesters zeer tevreden. Alle drie de teven en een reu (Wybren Ollie) zijn beschikt bevonden voor de fokkerij en mogen dus worden ingezet.