Logboek nest Froukje x Wytse Dauwe, geboren 27 juni 2017

Afwachten
Bij een kennismakingsbezoek begin 2017 bleken Froukje en Wytze elkaar wel te mogen en eind april heeft Wytse Froukje gedekt. Dan begint het wachten. Na 28 dagen worden bij een echo 7 vruchtblazen gezien. De dekking is dus geslaagd, maar hoeveel pups er precies zullen komen is nog niet zeker: misschien zijn niet alle vruchtblazen gezien maar er kunnen er ook een of meer toch niet tot ontwikkeling komen. Omdat het voor mij de eerste keer is ben ik blij met het aanbod van een ervaren collega-wetterhounfokker, om mij te komen helpen.

Wat een rijkdom
Op 26 juni is het zover. Eind van de middag beginnen de weeën. In de loop van de avond zwakt de activiteit wat af, maar even na middernacht zet het toch door. Om 3 uur wordt de eerste pup geboren, een reutje. In de volgende zes uur volgen er met wisselende tussentijd nog zes wollebolletjes. Uiteindelijk lagen er nog zes uur later negen kerngezonde puppen in de werpkist, drie reutjes en zes teefjes, met een gemiddeld gewicht van 430 gram. Wat een rijkdom...

Intensieve weken
De volgende 8 weken waren heel intensief, in de tweede week even nogal spannend, maar het was genot om het clubje te zien opgroeien. Gelukkig was het geen probleem om alle puppen te plaatsen. Eind augustus hebben we acht van de negen puppen uitgezwaaid. Ze waren allemaal meer dan tien keer zo zwaar als bij de geboorte. Twee van de teefjes zijn naar het buitenland vertrokken, de ene naar Duistland en de andere helemaal naar de VS. Ik wilde graag zelf een van de teefjes houden, maar na een paar maanden werd duidelijk dat Froukje daar erg ongelukkig door werd. Gelukkig hebben we snel een andere plek voor Fetsje gevonden bij mensen die mij onlangs nog berichtten dat zij helemaal dol op haar zijn. Op de Fokkersdag van juni 2017 was het hele nest aanwezig, al was de Amerikaanse dame dat niet in levenden lijve maar in de vorm van een verslag met foto's. Wat een mooie club was dat: blije honden en blije bazen.

Logboek

Zondag
27 augustus
Vandaag is Hidde als zevende pup opgehaald door zijn nieuwe bazen. Teye blijft nog een weekje en Fetsje blijft bij ons wonen. Froukje is blij dat de rust weer terugkeert...
Dinsdag
22 augustus
De eerste pup vliegt uit en meteen ook heel letterlijk: Hinke vliegt naar de VS! Ze gaat daar Stockli heten.
Vrijdag
18 augustus
Vanmidddag zijn we met de hele club naar winkelcentrum De Mare geweest. Allemaal in de kar en steeds drie eruit en aan een lijntje meelopen. Wat hadden we een bekijks!
 • "Wat schattig!"
 • "NEGEN???? Daar zul je het wel vreslijk druk mee gehad hebben..."
 • "Wat voor merk is dat?", "Verkoopt u die?"
 • "O wat leuk, kleine wetterhounen!" Ja ja, ze werden zelfs door sommige passanten herkend...
 • Dinsdag
  15 augustus
  Vanmiddag zijn we met de hele club op bezoek geweest bij Wilna Bosstad, om kennis te maken met haar roedel. Soms diep onder de indruk, maar vooral veel gerend, gespeeld en geknuffeld.
  Vrijdag
  11 augustus
  Vandaag heeft de club voor het eerst de hele tuin verkend. Wat een plezier was dat! Achter elkaar aan rennen achter de bessenstruiken, knagen aan de (verwilderde) munt en oregano, een bot van Froukje opgraven en het onkruid wieden...
  Woensdag
  9 augustus
  Vandaag ga ik met Wilna, Dirk en Cora de puppen beoordelen en toewijzen aan de kopers. Dat is een heel interessante sessie geworden, waarin Dirk van iedere pup een uitgebreide beschrijving dicteerde. Wat citaten:
 • Mooie rastypische oren, goed geplaatst
 • Krachtig bone
 • Prima diagonaal gangwerk
 • Goed geronde ribbenkorf an goede lengte; zou wat dieper mogen
 • Flinke troffelvormige oren, goed aangezet en gedragen
 • Mooi vloeiende hals-rug belijning, mooi gekrulde staart
 • Prima fokmateriaal

  Na de beoordeling de verdeling: welke pup gaat naar welk nieuwe huis? Dat blijkt niet eens zo'n moeilijke beslissing. 's Avonds stuur ik iedereen een mail met de naam van de pup. Nog dezelfde avond krijg ik al de eerste enthousiaste reacties!

 • Maandag
  7 augustus
  Gisteren hebben de pups de derde wormkuur gehad. Vanochtend zag ik uit de poep van een pup een spoelworm van een centimeter of 8 steken. Net een stijf geworden sliert spagetti. De kuur was dus echt nodig... Over het moment van de volgende kuur krijg ik verschillende adviezen: "Als je de wormen echt in de poep ziet dan moet je na een week weer ontwormen." "Nee hoor, dat is niet nodig. Gewoon over twee weken, zoals gepland." Lastig.
  Zondag
  6 augustus
  De puppen zijn nu 40 dagen oud. Tijd voor een nieuwe serie "statiefoto's"
  Vrijdag
  4 augustus
  In de tweede helft van juli zijn we in rustiger vaarwater gekomen. In de laatste week van juli zijn de kleintjes overgegaan van flesvoeding naar vlees (kvv). De eerste dagen nog één voor één gevoerd, maar nu eten ze in twee groepjes.
  Afgelopen woensdag is de chipper van de Raad van Beheer Hier geweest om de puppies te chippen en wangslijm af te nemen voor DNA-bepaling. De puppies staan nu dus allemaal echt en officieel geregistreerd in het NHSB (Nederlands Honden StamBoek).
  Woensdag
  19 juli
  De kleintjes zijn voor het eerst buiten.
  Maandag
  17 juli
  De buitenren staat klaar. Zodra het knap weer wordt kunnen de kleintjes naar buiten.
  Zondag
  16 juli
  Het 'flessen' van Froukjes kroost vergt nu nog 'maar' 30-40 mintuten per ronde.
  Vandaag zijn bij alle pups de tandjes voor het eerst zichtbaar. Weer een mijlpaal...
  Donderdag
  13 juli
  Het 'flessen' van Froukjes kroost gaat nu al een stuk vlotter. Ik word er handiger in en de puppen snappen nu goed wat ze doen moeten. Ze groeien meer dan 50 gram per dag!
  Gisteren zag ik al een paar puppen op hun voorpoten 'lopen', maar sleepten ze hun achterpoten er nog achteraan. Vandaag lopen er een paar echt. Nog wel wankelend, maar toch...
  Woensdag
  12 juli
  Het is een paar dagen wat minder geweest. Froukje kreeg zondag een borstontsteking die door de dierenarts met antibiotica en pijnstiller/koortsremmer bestreden is. Dat, gecombineerd met de wormkuur voor de puppies betekende dat de groei van de kleintjes een paar dagen wat ondermaats bleef.
  Ik ben gisteren begonnen met bijvoeren van de puppies. Het geven van flesvoeding is zowel voor mij als voor de puppies wel even wennen. Sommigen drinken heel gulzig, maar anderen komen niet ver. De eerste dag kostte het 15-20 minuten per pup en dat 5 keer per dag... Maar ze zijn nu wel bezig met een inhaalslag.
  Zaterdag
  8 juli
  Alle oogjes zijn nu helemaal open. Een paar puppen hebben diarree. Wormkuur geven dus! Wel een paar dagen eerder dan gebruikelijk, maar dat had DA al voorspeld, omdat ik Froukje niet op het juiste moment ontwormd had.
  Vrijdag
  7 juli
  De afgelopen dagen zijn rustig verlopen. De puppies groeien gestaag. Vandaag zijn de eerste oogjes op een kiertje gegaan.
  Dinsdag
  4 juli
  We zijn inmiddels een week verder. Froukje is een prima moeder en de puppen groeien goed.

  Rond de middag voel ik tussen twee tepels rechts achteraan een kluit zo groot als een kippeëi. Verstopte melkklier, borstontsteking!?!? Masseren dus en een goed drinkende pup aanleggen. Na vier puppen lijkt de druk terug te lopen.
  's Avonds is de kluit echt geslonken. Pff, dat was op het randje...

  Donderdag
  29 juni
  Na een rustige nacht zijn alle puppies gegroeid. 2 Nog niet terug op geboortegewicht.
  Woensdag
  28 juni
  We hebben allemaal goed geslapen en Froukje heeft het druk met de verzorging van haar club. De meeste puppies zijn afgevallen, maar niet alarmerend: 2%
  Ik voeg bij iedere maaltijd van Froukje (4 x p.d.) een schep puppymelk-poeder en een schep druivesuiker toe aan het vlees. Vanwege de keizersnee 's ochtends antibiotica en pijnstiller, 's avonds antibiotica
  Dinsdag
  27 juni
  Tussen twaalf en twee ('s nachts) heeft Froukje af en toe een wee. Om de voortgang te stimuleren gaan we een blokje om. Vanaf twee uur worden de weëen regelmatiger en frekwenter. Toch duurt hetnog tot een uur of drie voor de eerste pup zichtbaar wordt.

  Na de eerste twee puppies pauzeert Froukje een uurtje, de derde komt om vijf uur.

  Even na 9uur wordt de 7e pup geboren. Daarna blijft het lang stil. Dirk voelt nog wat in de buik zitten, maar is niet zeker of het een pup is of de twee placenta's die nog niet naar buiten zijn gekomen. Naar DA gegaan om te controleren of Froukje leeg is. En wat blijkt? Er zitten er nog 2 in!
  Ze krijgt een wee-versterkende injectie en snel weer naar huis. Nummer 8 vind ik in de auto wanneer ik Froukje naar binnen gebracht heb en terugga naar de auto om in de achterbak wat braaksel (dacht ik) op te ruimen. Doutzen ligt in een hoekje zachjes te piepen... Zo hoeven we alleen nog te wachten op de laatste. Dat duurt lang en de kracht van de weeën loopt hard terug. Om twee uur opnieuw naar DA voor een keizersnee en om even over drie wordt daar nummer 9 geboren.

  Maandag
  26 juni
  Het is een rustige nacht geweest. Froukje heeft in de kist geslapen. Dat zal ze dus ook wel als kraambed gebruiken. Ochtendtemperatuur 37,5

  Tegen twee uur begint Froukje erg te hijgen en zwaar te ademen. Dick Loots gebeld. Hij komt met een uurtje. Ook Dierenpraktijk Oudorp gebeld: wie kan ik vanavond bellen en op welk nummer? Antwoord: wij hebben zelf dienst, dus het nummer van de praktijk…

  Froukje is om acht uur zo veel rustiger geworden dat het niet waarschijlijk is dat er vannacht gebaard gaat worden. Dirk en Josien gaan thuis slapen en morgenochtend zien we verder.

  Om halftwaalf wil Froukje naar buiten om te plassen, maar gaat midden op straat zitten om haar vulva te likken. Tegelijk stroomt er vocht over de stoep. Vruchtwater lijkt mij. Dirk gebeld. Hij komt er weer aan.

  Zondag
  25 juni
  Vanmiddag was de temperatuur 38,2 vanavond 37,3 Het lijkt er op dat de bevalling nu aanstaande is. Tussen 6 en 24 uur… Vannacht slaap ik op de bank.
  Donderdag
  22 juni
  Het wordt vandaag weer erg warm. Onze wandelingen worden steeds korter.
  We zijn weer even bij de DA langs geweest voor de weegschaal: 34,8 kilo!

  Vanmiddag heeft een ervaren collega-fokker mijn berekening van de drachtperiode nog eens bekeken en zij komt tot de conclusie dat ik van de verkeerde datum ben uitgegaan. Niet de dag van de dekking maar de dag van de eisprong is de start van de 63 dagen. De eisprong was vrijwel zeker op donderdag 27 april. Daarmee komen we uit op woensdag 28 juni als 63e dag!

  Maandag
  19 juni
  Het is vandaag veel te warm. Froukje heeft helemaal geen zin om naar buiten te gaan. Ze ligt binnen, met haar buik zo goed mogelijk op het marmoleum...
  We hebben vanochtend zo veel mogelijk in de schaduw gewandeld en gaan vanavond pas weer voor een (korte) wandeling. Tussendoor alleen even de deur uit voor een plas...
  Vandaag weer even bij de DA op de weegschaal: 33,4 kilo. Vanaf vandaag ook 2 keer per dag de temeratuur opnemen. Als die ploteseling een graad daalt dan is de start van de bevalling nabij. Vanochtend 38,4o, vanavond 37,7o.
  Zondag
  18 juni

  Gisteren heb ik de werpkist (en nog veel meer spullen) opgehaald bij Dirk en Cora Loots. Vandaag in elkaar gezet en Froukje gevraagd om hem in te wijden. Ze heeft er net lang genoeg in gelegen voor een foto, maar ligt al weer onder de tafel...
  Zaterdag
  10 juni
  Vanochtend zijn we even bij de DA langs geweest. Niet voor een onderzoek of zo hoor, maar die heeft een lekker grote weegschaaal: 31 kilo. Voordat ze gedekt werd woog Froukje 28,5 kilo.
  Donderdag
  8 juni
  De zwangerschap verloopt, voor zover ik dat kan zien, zonder problemen. Froukje wordt nu snel dikker en doet het bij de wandelingen wat rustiger aan.

  Een van haar favoriete acties is het uitgraven van mollen- en muizennesten. Dat kost haar veel energie en dus laat ik dat niet meer toe. Daarom laat ik haar niet meer los lopen, maar aan een lange flexlijn. Zo kan ze niet meer 'ongemerkt' achterop raken en dan een groot graafproject starten...

  Zaterdag
  3 juni
  Froukje krijgt nu toch echt een buikje. Ze is sinds de echo vorige week een halve kilo aangekomen...
  Zaterdag
  27 mei

  Zo, we zijn voor de Echo naar de dierenarts geweest. Lekker met de fiets. Froukje moest daar op haar rug op een tafel liggen en ze begonnen met het scheren van haar buik. Dat vond ze dus helemaal niet leuk, vooral het zoemen van de tondeuse. Maar daarna kreeg ze een gel op haar buik en wreef de de dokter er met het echoapparaat over. Dat vond ze helemaal niet erg...
  Resultaat: 7 puppies gezien!
  Vrijdag
  12 mei
  Afspraak gemaakt voor echo: 27-5-2017. Kan pas met 4 weken, dus niet bekend voor de Fokkersdag op 20 mei.
  Zondag
  0 april

  Om drie uur weer bij Wytse en nu was het een stuk gemakkelijker. Snel gesprongen en met 25 minuten waren ze weer los. Gauw terug naar huis en afwachten of er ook puppies van komen. Dat kunnen we over een week of vier via een echo te weten komen...
  Zaterdag
  29 april

  We zijn vandaag twee keer Naar Wytse toe gegaan. Eerst rond de middag, maar ook toen lukte het niet.
  's Avonds weer en ja hoor nu was het vrijwel meteen raak. Froukje schrok wel erg toen ze voelde dat ze vast zaten, maar het is allemaal goed gegaan.
  Morgen nog een tweede kans.
  Vrijdag
  28 april

  Vijfde progesteronbepaling. Froukje liep héél achterdochtig de behandelkamer binnen, maar deze keer was het weer de lieve dokter die heel goed kan prikken, dus Froukje voelde er niets van.
  De uitslag: 11.8
  Advies: Vandaag en morgen dekken.

  De caravan staat klaar, dus meteen op pad en vanmiddag de eerste poging. Wytse wilde graag en Froukje was heel speels en uitdagend maar de koppeling lukte toch niet. Morgen een nieuw poging....

  Woensdag
  26 april
  Vierde progesteronbepaling gedaan. Bloed werd weer niet afgenomen door DA. Het lukte pas met 3 assistentes...
  Progesteronwaarde is nu 4,28. Dat gaat de goede kant op. Morgen DA gesloten, dus Vrijdag weer prikken en mogelijk meteen door naar Wytse.
  Maandag
  24 april

  Derde progesteronbepaling gedaan. Bloedafname werd eerst geprobeerd door assistente. Lukte niet goed omdat Froukje stevig tegen spartelde. DA er bij gehaald en zo klaar.
  Progesteronwaarde is nu 1,68. Eindelijk omhoog! Woensdag weer prikken.
  Vrijdag
  21 april
  Tweede progesteronbepaling gedaan. Bloed werd afgenomen door assistente. Ging niet zo gemakkelijk...
  Waarde nog steeds heel laag: lager dan 0,02. Vraag DA: Vloeit ze wel (dus eigenlijk is ze wel loops)? Antwoord: Ja, ze vloeide vorige week vrijdag. Over drie dagen derde bepaling. Maandag dus...
  Dinsdag
  18 april

  Eerste progesteronbepaling gedaan. Waarde nog heel laag. Over drie dagen tweede bepaling. Vrijdag dus...
  Donderdag
  13 april
  Bij dierenarts geweest. Kort algemeen onderzoek: alles normaal. Froukje was alleen wat zwaarder dan ik dacht: 29,3 kg. Maar haar ribben zijn nog prima te voelen.

  A.s. dinsdag 18 april terug voor eerste progesteronbepaling.

  Dinsdag
  11 april
  Vandaag is Froukje loops geworden. Vanochtend was er nog twijfel, maar vanmiddag was het echt zover. Baloo, een aussie die vaak met ons samen wandelt kon niet meer van Froukje af blijven...

  Morgen afspraak maken met de dierenarts voor een eerste onderzoek en afspraken maken over de progesteronbepalings. Bij de vorige loopsheid was Froukje rond de 11e/12e dag ontvankelijk. Als ze dat tempo deze keer aanhoudt daan gaat de dekking rond 24 april gebeuren.